Här finns broschyrer om sambandet ur olika perspektiv samt affischer och förslag på hur gamla affischer kan göras om för att inkludera familjedjuren. Ladda gärna ner och sprid!
Broschyrer
En sammanfattande broschyr om att Se Sambandet för yrkesgrupper och ideella som möter våldsutsatta kvinnor/partner eller familjedjur.
En fördjupad och informativ broschyr om att Se Sambandet för yrkesgrupper och ideella som möter våldsutsatta kvinnor/partner eller familjedjur. Riktad information till olika yrkesgrupper och ideella.
Se Sambandets broschyr om utsatta barn och djur
En skrift som tar upp vad det innebär för barn att bevittna våld mot familjedjuren. Hur reagerar barn? Och vad bör yrkesverksamma och ideella tänka på när de möter barn som har utsatts för våld eller bevittnat våld och det finns djur i familjen.
Se Sambandets broschyr om våld mot äldre och djur
Vem tar hand om mitt djur när jag blir sjuk och inte orkar längre?
En broschyr utgiven av Länsstyrelsen i Stockholms län. Den ger råd om vad en djurägare bör tänka på om hen blir sjuk eller av andra skäl inte längre kan ge sitt djur ett fullgott liv.
Affischer
Se Sambandets två affischer som du kan skriva ut och sätta upp på djurkliniken, socialkontoret, djurskyddet, kvinno- eller brottsofferjouren eller äldreboendet. Texten berättar om sambandet mellan våld mot kvinnor och våld mot djur. På affischen finns kontaktuppgifter till Kvinnofridslinjen.
Skottlands veterinärförbund har tagit fram affischen ovan som veterinärer kan sätta upp på djurkliniken. Låt deras affisch inspirera er till att ta fram en egen som ni kan ha på mottagningen.
I Baltimore i USA uppdaterade man sina affischer när man förstod vikten av att Se Sambandet. Man photoshoppade helt enkelt in en hund på befintliga bilder – se ovan – och visade på så sätt våldsutsatta att man tar våld mot familjedjur på allvar. Har ni egna kampanjer som går att återanvända?
Handlingsplan för djurkliniker
Handlingsplan för veterinärkliniker som vill Se Sambandet
Se Sambandets styrelse har tagit fram en handlingsplan för veterinärkliniker om hur man kan göra för att implementera arbetet med att uppmärksamma våldsutsatta familjedjur och våldsutsatta kvinnor och barn.
Blanketter och mallar
Läs mer om hur du korsrapporterar
Korsrapportering har prövats i England med goda resultat. Korsrapportering innebär helt enkelt att när en socialsekreterare eller kvinnojourskvinna möter en våldsutsatt kvinna och det finns barn och djur i familjen gör hen även en orosanmälan angående djuret till djurskyddet. Och omvänt, när en djurskyddshandläggare eller veterinär möter utsatta djur och det finns barn i familjen gör hen även en orosanmälan angående barnet till socialtjänsten. På detta sätt har både barn och djur upptäckts tidigare och kunnat få hjälp och stöd. På länken ovan finns en enkel mall på frågor som kan vara bra att ställa om man ska korsrapportera.
Mall för orosanmälan när det gäller barn
Vissa yrkesgrupper ska enligt lag göra en orosanmälan när barn verkar fara illa. För andra yrkesgrupper, som djurskyddshandläggare och veterinärer, finns enbart en uppmaning om att en bör göra en orosanmälan. Denna uppmaning gäller även privatpersoner. På länken ovan finns en enkel mall för att göra en orosanmälan om barn till socialtjänsten.
Överklaga socialtjänstens biståndsbeslut
Trots kunskapen om sambandet och om att kvinnor stannar längre i en relation för att de inte har någonstans att placera sitt djur, bidrar socialtjänsten på många håll varken med att hjälpa kvinnan att hitta en placering för djuret eller att öka biståndet för att inkludera kostnader för djur. Det står dock i socialtjänstlagen att man kan öka biståndet om det finns fördyrande kostnader på grund av våld. Se Sambandet föreslår därför att om kvinnan får avslag på en ansökan om bistånd för den här typen av kostnader bör beslutet överklagas. På länken ovan finns en mall för överklagan och vart den ska skickas.
Forskningsbaserad frågemanual om våld mot djur
Det finns många sätt att hota och utsätta ett djur i samband med kvinno- och fridskränkningsbrott och våld i nära relationer. Det kan vara bra att ta reda på mer om familjedjurens situation och kvinnans/partnerns upplevelser av detta. I frågemanualen ovan ges exempel på olika former av våld och övergrepp på djur som forskningen visar är sammankopplade med våld mot kvinnor/partner.
OBS!! Detta är inte ett riskbedömningsinstrument utan en manual som syftar till att underlätta processen med att börja ställa frågor.
Praktisk information
Sekretess inom socialtjänst och sjukvård
Definition av den psykiatriska diagnosen djursamlande
Numera anges ”samlande” som en psykiatrisk diagnos i diagnosinstrumentet DSM. Katt- och djursamlande anges som en kategori av samlande. Att djursamlande ses som en psykiatrisk diagnos innebär en möjlighet dels för korsrapportering mellan psykiatrin och djurskyddet för att fånga upp och hjälpa både utsatta människor och djur, dels en möjlighet för människovårdande och djurskyddande verksamheter att börja samverka.
Rapporter
2016 genomförde Se Sambandet en undersökning av de svenska djurförsäkringsbolagen. I den här rapporten sammanfattar vi de olika bolagens villkor och hur de agerar när försäkringstagarens partner utsätter husdjuret för våld. Vi kunde konstatera att skyddet brister när det finns våld med i bilden.
Så gjorde länsstyrelsen i Västmanland för att se Sambandet
Länsstyrelsen i Västmanland drev ett antal år projekt om sambandet mellan våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor och våld mot familjedjur. De har tagit fram en hel del material och har information på sin hemsida både riktad till de som arbetar med kvinnofrid och de som arbetar med djurskydd.