Uttalande vid Se Sambandets årsmöte 2018: Kritik av förslag till ny sekretessbrytande regel

Se Sambandet ser positivt på att det blir en proposition av förslaget till en ny djurskyddslag. Se Sambandet vet att många ser fram emot en modern djurskyddslag. Tyvärr är förslaget om en sekretessbrytande regel för socialtjänsten och hemtjänsten långt ifrån modernt.

Enligt regeringen ska all politik förhålla sig till de sex jämställdhetsmålen varav det sjätte målet lyder: Mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Men som den sekretessbrytande regeln är utformade kan inte socialtjänsten bryta sin sekretess och rapportera om våldsutsatta familjedjur. Detta har Se Sambandet påtalat vid olika tillfällen. Socialsekreteraren eller hemtjänstpersonalen måste själva se djuret och göra en bedömning att det är vanvårdat eller misshandlat. Detta ska vara synliga skador och kunna bedömas av en lekman utan utbildning. Socialsekreterar som arbetar med mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer gör dock inte hembesök. De arbetar för att få den våldsutsatta bort från hemmet. Inte heller får socialsekreteraren gå på andra hands uppgifter så det räcker inte att kvinnan/partner berättar om djurets utsatthet för att socialsekreteren ska få ringa länsstyrelsen djurskydd och göra en anmälan.

Det är svårt att förstå varför man klubbar igenom en sådan ändring utan att ta hänsyn till våldsutsatta. En sekretessbrytande regel till gagn för utsatta djur är så viktig men att formulera och anta ett förslag som utesluter hotade och våldsutsatta djur och som lämnar våldsutsatta kvinnor/partner, barn och äldre utan skydd – det är inte acceptabelt.

Se Sambandet kräver att regeringen tar tillbaka förslaget om en sekretessbrytande regel och gör om och gör rätt.

Enhälligt antaget på årsmötet 2018.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.