Vad är skillnaden mellan våld och träning av hundar?

Vad är egentligen våld och vad är träning? Man kan tycka att skillnaden borde vara tydlig, men så är inte alltid fallet. Ett ryck i kopplet, en knäpp på nosen eller ett bett i örat – vad är våld och var går gränsen?

Gränsdragningen är kanske uppenbar för dig, men är i själva verket mycket individuell. En person tycker sällan detsamma som nästa tillfrågade.

Enligt gällande djurskyddslag ska djur behandlas väl, men vad är egentligen ”väl”? På tv matas man med intryck från olika program riktade till hundägare där hundarna inte alltid hanteras med hjälp av lämpliga metoder. Metoder som många hundägare tyvärr tar efter.

cesar millan

Cesar Millan – en av de kända hundtränare som fått kritik för sitt sätt att hantera djur. Foto: Vimeo.com

Måste man egentligen använda något som kan tolkas som våld i sin träning? Svaret är enkelt: Nej. De tveksamma metoderna är en kvarleva från äldre dagar när man ansåg att hunden skulle domineras och tuktas för att veta sin plats i hemmet. I Sverige är redan metoder, eller snarare träningsredskap, så som stackel- och elhalsband förbjudna att använda. Tack och lov går utvecklingen framåt.

Idag finns det mycket forskning på området som visar att den mest effektiva träningen och inlärningen sker med hjälp av positiv förstärkning (något trevligt händer som en konsekvens av önskvärt beteende). Man har även kunnat visa att träning baserat på obehag eller straff (en knäpp på nosen, ryck i kopplet m.m.) i själva verket kan skada relationen mellan hund och ägare.

Att träna med positiv förstärkning innebär alltså att man lär in önskade beteenden och förknippar dessa med att något trevligt sker. Detta kan man göra på olika sätt. Exempelvis kan man ge en godis varje gång hunden kommer när du ropar eller träna in tricks med hjälp av en klicker som signalerar att godis är på väg. Genom att hunden märker att ett visst beteende lönar sig kommer det också att visas oftare. Vill man inte använda godis kan man i stället ge hunden något annat den är villig att arbeta för, som en boll, kamptrasa, massage m.m. Detta kommer också ha en positiv effekt på hundens vilja att söka kontakt.

Förutom att den individuella gränsdragningen för vad som är träning och vad som är våld är väldigt olika från person till person så gör de flesta också skillnad på lämpliga metoder när det gäller uppfostran och när det gäller regelrätt träning. Det är inte helt korrekt, eftersom uppfostran också är träning. Uppfostran är för många vad man vill lära hunden att inte göra: att inte stå på bordet, inte stjäla mat från diskbänken och så vidare. Att lära hunden att inte utföra ett beteende är svårare än att lära in ett önskvärt beteende. Man kan som exempel lära hunden att ligga stilla utanför köket eller matsalen då det finns mat på bordet och belöna detta med godis.

Skulle du bevittna något som du känner är våld snarare än träning, så kan du kontakta polisen eller länsstyrelsen i ditt län. Har du möjlighet att göra det på ett säkert sätt är det bra att filma händelsen.


Det här inlägget är en av de texter som Se Sambandet har skrivit för husdjursbloggen och mötesplatsen Morrr.

En reaktion till “Vad är skillnaden mellan våld och träning av hundar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s